Imprezowe koszyczki z ciasta francuskiego

Imprezowe koszyczki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to idealna baza do przygotowania wielu smacznych przekąsek, zarówno w wersji na słodko i na słono. Można z niego przygotować ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą, rożki z ciasta francuskiego, łódeczki imprezowe i wiele innych pyszności.

Tym razem przygotowałam imprezowe koszyczki z ciasta francuskiego, które na domowej imprezie rozeszły się w mgnieniu oka. Wyszły naprawdę przepyszne, a połączenie sera pleśniowego, dżemu żurawinowego, orzechów i rukoli to był strzał w dziesiątkę!

Koszyczki robi się naprawdę szybko i bardzo łatwo a są przepyszne! Z pewnością zrobią furorę na Waszej imprezie, zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA IMPREZOWE KOSZYCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1/2 słoiczka dżemu żurawinowego
  • 100 g serka z niebieską pleśnią
  • 60 g orzechów włoskich
  • rukola do dekoracji

Wykonanie

  • Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i kroimy na kwadraty. Wielkość kwadratów należy dopasować do wielkości formy do muffinek. 
  • Wycięte kawałki ciasta umieszczamy w formie. 
  • Ser z niebieską pleśnią kroimy w kosteczkę. Do wnętrza utworzonych koszyczków wkładamy po kilka kostek sera oraz łyżeczkę dżemu żurawinowego.
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut, do zarumienienia.
  • Koszyczki przed podaniem dekorujemy posiekanymi orzechami i żurawiną. 
Imprezowe koszyczki z ciasta francuskiego przepis
Imprezowe koszyczki z serem pleśniowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 + 15 =