Odrywany chlebek

Odrywany chlebek

Odrywany chlebek to pomysł na pyszne domowe pieczywo, które bez problemu sami przygotujecie w domu.

Chlebek do odrywania świetnie sprawdzi się na imprezy w formie przekąski, lub na kolację np. jako dodatek do sałatki. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, ale następnego dnia też daje radę. Chlebek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, składników nie ma dużo, a jego smak i zapach jest rewelacyjny. Serdecznie polecam wypróbować przepis!

ODRYWANY CHLEBEK PRZEPIS

Składniki

Ciasto

  • 320 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 5 g drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Masło czosnkowo-ziołowe

  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano

Dodatkowo

  • 100 g sera mozzarella

Przygotowanie

1. Do letniego mleka dodać suche drożdże oraz cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut.

2. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać żółtka, sól oraz rozczyn. Wyrobić ciasto za pomocą robota lub ręcznie. W międzyczasie dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

4. Po upływie czasu z ciasta odrywać kawałki i formować niewielkie kulki, które następnie należy umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

5. Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i oregano.

6. Bułeczki posmarować masłem z ziołami, a następnie posypać startym na tarce serem.

7. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

8. Po tym czasie chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec bez przykrycia 30 minut, funkcja grzania góra-dół.

chlebek odrywany
rwany chlebek

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − 17 =