Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą

Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą

Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą to klasyczne polskie danie. Niestety możemy je przygotować sezonowo, kiedy mamy dostęp do młodej kapusty. A, że sezon w pełni, warto skorzystać i przygotować pyszne łazanki z młodej kapusty na obiad.

Przepis na łazanki z młodą kapustą i kiełbasą jest naprawdę prosty, a całe danie można przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej.

PRZEPIS NA ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 150 g makaronu łazanki
  • 200 g kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml wody

Wykonanie

  • Makaron łazanki gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. 
  • Kapustę obieramy z liści, dzielimy na ćwiartki. Każdą z nich drobno siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. 
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie masła. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z cebulą, całość razem podsmażamy. 
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na patelnię. Całość podsmażamy przez około 5 minut. Następnie na patelnię przekładamy odcedzoną i odciśniętą z wody kapustę. 
  • Na patelnię przekładamy ugotowany makaron, całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ja dodaję również pieprzu ziołowego. 
Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą
Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewięć − pięć =