Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy to bardzo klasyczne i popularne danie kuchni europejskiej. Cenione za sycący charakter oraz za głębię smaku. Podstawą tej potrawy jest mięso wieprzowe, pokrojone w kostkę, duszone w bulionie. Oprócz mięsa obowiązkowo muszą pojawić się również warzywa, które podkreślają jego smak. 

Gulasz wieprzowy można podawać na wiele sposobów. W towarzystwie ziemniaków, kaszy, ryżu, makaronu, z plackami ziemniaczanymi czy pieczywem. W każdej postaci smakuje rewelacyjnie. Gulasz wieprzowy to doskonały pomysł na obiad, czy ciepła kolacja podczas rodzinnych spotkań. Z pewnością wprowadzi domową i rodzinną atmosferę i cudowny smak.

GULASZ WIEPRZOWY – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 400 ml bulionu
  • 200 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 80 ml śmietanki 30%
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać szczyptę soli, pieprzu, słodkiej papryki oraz ostrej papryki, wymieszać.

  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, przełożyć mięso i podsmażyć.

  3. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.

  4. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

  5. Marchewkę obrać i pokroić w półkrążki.

  6. Warzywa przełożyć na patelnię z mięsem, podsmażyć kilka minut. Całość zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryć pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 60 minut.

  7. Śmietankę kremówkę wymieszać z mąką, wlać na patelnie i mieszać, podgrzewając do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis na gulasz wieprzowy
Domowy gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 25

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × jeden =