Ananasowiec bez pieczenia

Ananasowiec bez pieczenia

Ananasowiec to pyszne ciasto bez pieczenia, które podbije serce każdego łasucha. Jest bardzo delikatne, aromatyczne i rozpływa się w ustach.

Przepis na ciasto ananasowiec nie jest skomplikowany. To przepis sprawdzony, a ciasto przygotujesz w kilku łatwych krokach. Dodatkowo nie wymaga nawet użycia piekarnika! Ciasto z dodatkiem ananasa pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Możemy zaserwować go na dowolną okazję, mając pewność, że goście będą zachwyceni jego smakiem.

ANANASOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS

Składniki

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (np. President)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 120 ml gorącej wody

Masa cappuccino:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • 4 łyżki cappuccino czekoladowego (proszek)

Dodatkowo:

  • puszka ananasów (565 g)
  • 15 kakaowych herbatników
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml gorącej wody

Przygotowanie

  • Formę o wymiarach 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki kakaowe.

Masa serowa:

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce.
  • Ser twarogowy umieścić w misce i zmiksować z cukrem pudrem. Następnie powoli wlać przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę.
  • Na koniec wsypać startą czekoladę, zmiksować do połączenia składników. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę do lekkiego stężenia.

Masa cappuccino:

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodać cukier puder, a następnie wsypać proszek cappuccino. Pod koniec wlać żelatynę.
  • Gotową masę wyłożyć na ciasto i ponownie całość wstawić na godzinę do lodówki.

Galaretka:

  • Sok z ananasa + 500 ml wody podgrzać w rondelku, a następnie rozpuścić w nich galaretki cytrynowe. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • Krążki ananasa pokroić w kostkę.
  • Na ciasto wyłożyć pokrojonego ananasa i całość zalać tężejącą galaretką.
  • Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.
ciasto z ananasem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście + czternaście =