Sernik bez spodu
Dziś mam dla Was propozycję na przepyszny sernik bez spodu. Wilgotny i delikatny w smaku z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom serników i nie tylko. Przepis na sernik bez spodu jest bardzo prosty i szybki, dlatego bez problemu poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma ręki do ciast. Nasz sernik z 5 składników pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest jeszcze bardziej lekki, puszysty i nie pęka.
SERNIK BEZ SPODU PRZEPIS
Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 1h 20 min. | Liczba porcji: tortownica 20 cm
Składniki
- 0,5 g twarogu półtłustego w kostce
- 0,5 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
Przygotowanie
- W misce umieścić twaróg i zblendować na gładką masę. Następnie dodać ser z wiaderka, jajka, budyń i cukier. Całość ponownie zmiksować do połączenia składników.
- Masę serową przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm i owinąć od zewnątrz folią aluminiową tak, by była szczelna. Kolejno formę wsadzić do większej blaszki i zalać ją wrzątkiem (jest to tzw. pieczenie w kąpieli wodnej).
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 1 godzinę 20 minut.
- Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Sernik można udekorować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.