Sernik bez spodu

Sernik bez spodu

Dziś mam dla Was propozycję na przepyszny sernik bez spodu. Wilgotny i delikatny w smaku z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom serników i nie tylko. Przepis na sernik bez spodu jest bardzo prosty i szybki, dlatego bez problemu poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma ręki do ciast. Nasz sernik z 5 składników pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest jeszcze bardziej lekki, puszysty i nie pęka.

SERNIK BEZ SPODU PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 1h 20 min. | Liczba porcji: tortownica 20 cm

Składniki

  • 0,5 g twarogu półtłustego w kostce
  • 0,5 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)

Przygotowanie

  1. W misce umieścić twaróg i zblendować na gładką masę. Następnie dodać ser z wiaderka, jajka, budyń i cukier. Całość ponownie zmiksować do połączenia składników.

  2. Masę serową przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm i owinąć od zewnątrz folią aluminiową tak, by była szczelna. Kolejno formę wsadzić do większej blaszki i zalać ją wrzątkiem (jest to tzw. pieczenie w kąpieli wodnej).

  3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 1 godzinę 20 minut.

  4. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.

  5. Sernik można udekorować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Sernik bez spodu przepis
Przepis na sernik bez spodu

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × 5 =