Kulki rybne w occie
Kulki rybne w zalewie octowej, to nic innego jak małe pulpeciki przygotowane z filetów rybnych, obsmażone i zalane zalewą octową. Należy je odstawić do lodówki na 1-2 dni, by smaki się przegryzły, wówczas smakują najlepiej.
Kulki rybne w zalewie octowej to idealna przekąska na świąteczny stół, a także inne okazje w ciągu roku. Są przepyszne i naprawdę proste w przygotowaniu! Zapraszam na przepis!
KULKI RYBNE W OCCIE – PRZEPIS
Składniki
- 500 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, morszczuk)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 kajzerka
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Zalewa
- 1 litr wody
- 120 ml octu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 2 cebule
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
- Rozmrożone filety rybne odsączamy z nadmiaru wody, za pomocą ręcznika papierowego, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
- Kajzerkę moczymy w mleku.
- Cebulę obieramy i kroimy ćwiartki.
- Rybę, odsączoną z mleka bułkę i cebulę przepuszczamy razem przez maszynkę do mięsa. Do otrzymanej masy dodajemy jajko, szczyptę soli, pieprzu oraz ostrej papryki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Z masy rybnej forujemy kuleczki, które obtaczamy w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kulki rybne na złoty kolor. Po obsmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy.
- Przygotowujemy zalewę: do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i sól. Całość zagotowujemy. Kolejno dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy razem 3-4 minuty. Pod koniec wlewamy ocet, ponownie zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Do słoików przekładamy kulki rybne i zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni, by się przegryzły.