Domowe frytki z młodych ziemniaków

Domowe frytki z młodych ziemniaków

Frytki, fryteczki, chyba każdy z nas je uwielbia. Zazwyczaj przygotowujemy je smażąc na głębokim tłuszczu. Nie należą do zbyt zdrowych przekąsek prawda? A co powiecie na frytki z młodych ziemniaków z piekarnika?

Tak przygotowane frytki z młodych ziemniaków w formie pieczonej smakują wyśmienicie. Są chrupiące na zewnątrz a mięciutkie w środku, wręcz idealne. Domowe frytki z młodych ziemniaków można zaserwować w formie przekąski z dodatkiem ulubionego sosu, ale także jako dodatek do obiadu. Obie wersje sprawdzą się idealnie.

Zapraszam na przepis na domowe frytki z młodych ziemniaków z piekarnika. Pyszne, chrupiące, nieociekające tłuszczem. Idealne na każdą okazję!

PRZEPIS NA FRYTKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki mleka
  • sól

Wykonanie

  • Młode ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w grube paski, jak na frytki.
  • Pokrojone ziemniaki zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 5 minut.
  • Podgotowane ziemniaki odcedzamy i odstawiamy na bok.
  • W międzyczasie przygotowujemy marynatę. Oliwę, mleko, paprykę słodką, zioła prowansalskie mieszamy ze sobą i taką mieszankę dodajemy do ziemniaków. Delikatnie mieszamy, by ziemniaki były obtoczone w przyprawach.
  • Gotowe ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut, do zarumienienia. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 − cztery =