Kostka truskawkowa
Kostka truskawkowa to pyszne ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Nie dość, że deser obłędnie smakuje to jeszcze pięknie prezentuje na stole. W smaku jest delikatne, nie za słodkie, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek truskawek sprawia, że jest orzeźwiające i jeszcze pyszniejsze! Jeśli szukacie pomysłu na fajne ciasto, które zachwyci każde podniebienie, kostka truskawkowa będzie idealnym wyborem.
KOSTKA TRUSKAWKOWA PRZEPIS
Składniki
Masa śmietankowa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny + 60 ml wody
Masa śmietankowa z kawałkami czekolady
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny + 30 ml wody
Dodatkowo
- 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
- ok. 800 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 ml gorącej wody
Przygotowanie
- Formę (24×24 cm) wyścielić papierem do pieczenia i ułożyć warstwę biszkoptów.
Masa śmietankowa
- 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 60 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę.
- Na biszkopty wyłożyć 1/2 masy. Truskawki pokroić na połówki i ułożyć na masie. Przykryć je pozostałą masą. Na masę wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów.
Masa śmietankowa z kawałkami czekolady
- 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 30 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
- Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie wlać przestygniętą żelatynę. Na koniec do masy wrzucić drobno posiekaną czekoladę. Całość wymieszać delikatnie łyżką do połączenia.
- Masę przełożyć na ciasto i ułożyć kolejną warstwę truskawek. Ciasto wstawić do lodówki na godzinkę.
- Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
- Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i całość ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.