Kostka truskawkowa

Kostka truskawkowa przepis

Kostka truskawkowa to pyszne ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Nie dość, że deser obłędnie smakuje to jeszcze pięknie prezentuje na stole. W smaku jest delikatne, nie za słodkie, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek truskawek sprawia, że jest orzeźwiające i jeszcze pyszniejsze! Jeśli szukacie pomysłu na fajne ciasto, które zachwyci każde podniebienie, kostka truskawkowa będzie idealnym wyborem.

KOSTKA TRUSKAWKOWA PRZEPIS

Składniki

Masa śmietankowa

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny + 60 ml wody

Masa śmietankowa z kawałkami czekolady

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny + 30 ml wody

Dodatkowo

  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
  • ok. 800 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 ml gorącej wody

Przygotowanie

  • Formę (24×24 cm) wyścielić papierem do pieczenia i ułożyć warstwę biszkoptów.

Masa śmietankowa

  • 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 60 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę.
  • Na biszkopty wyłożyć 1/2 masy. Truskawki pokroić na połówki i ułożyć na masie. Przykryć je pozostałą masą. Na masę wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów.

Masa śmietankowa z kawałkami czekolady

  • 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 30 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
  • Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie wlać przestygniętą żelatynę. Na koniec do masy wrzucić drobno posiekaną czekoladę. Całość wymieszać delikatnie łyżką do połączenia.
  • Masę przełożyć na ciasto i ułożyć kolejną warstwę truskawek. Ciasto wstawić do lodówki na godzinkę.
  • Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
  • Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i całość ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
ciasto z truskawkami
Kostka truskawkowa

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 31

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście + 1 =