Ciasto 3 BIT z dżemem porzeczkowym

3 BIT z dżemem porzeczkowym

Ciasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów ostatnich lat. Wygląda i smakuje wyśmienicie, a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga użycia piekarnika. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, ale także na wiele innych okazji.

Domowe ciasto 3 bit składa się z herbatników, pysznej masy budyniowej i bitej śmietany. Dzięki dżemowi z czarnej porzeczki ciasto jest dobrze wyważone i nie za słodkie.

Jeśli uwielbiasz ciasta bez pieczenia, a do tego lubisz robić proste desery inspirowane znanymi słodkościami, to polecam koniecznie wypróbować ten przepis na ciasto 3 bit z dżemem porzeczkowym.

3 BIT Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

Składniki

*na blaszkę 25×31

Krem budyniowy:

  • 0,5l mleka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Bita śmietana:

  • 750 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 10 g żelatyny
  • 3 śmietan-fixy

Dodatkowo:

  • ok. 500 g herbatników typu petitki
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej

Wykonanie

1. Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotować. W pozostałych 200 ml wymieszać cukier z dodatkiem mąki. Powstałą masę wlać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.

2. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce wystudzony budyń ciągle miksując.

3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. Następnie posmarować je dżemem porzeczkowym i przykryć kolejną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić przygotowany krem budyniowy.

4. Krem budyniowy przykryć kolejną warstwą herbatników. Ciasto wstawić do lodówki na około godzinkę. W tym czasie przygotować kolejną warstwę.

5. Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, odstawić do przestygnięcia.

6. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą żelatynę.

7. Gotową bitą śmietanę wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.

3 BIT z dżemem porzeczkowym przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.6 / 5. Oddanych głosów: 5

“Komentarz do Ciasto 3 BIT z dżemem porzeczkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − 10 =