Krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym

Krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym

Krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym to propozycja na pyszną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na śniadanie, kolację lub na deser w ciągu dnia. Bardzo łatwo się je robi i fajnie wyglądają. Dzieci z pewnością będą zachwycone.

Przepis na krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki do ich przygotowania na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Ten pomysł na krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym świetnie sprawdzi się także wtedy, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście. W kilka minut mamy gotową fajną przekąskę do filiżanki kawy.

KRĄŻKI JABŁKOWE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Składniki

  • 4 jabłka
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 150 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do miski. Następnie wbijam jajko, dodaję mleko, cukier i cukier wanilinowy. Całość mieszam do uzyskania jednolitej masy.

  2. Jabłka obieram i kroję w 0,5 cm plastry. Następnie z każdego kawałka wykrawam środek z częścią gniazda nasiennego.

  3. Każdy plaster jabłka obtaczam w cieście naleśnikowym i przekładam na rozgrzaną z olejem patelnię. Smażę z obu stron na złoty kolor.

  4. Po usmażeniu jabłka odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  5. Przed podaniem placuszki posypuję cukrem pudrem.
Krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym przepis
Przepis na krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 64

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 − sześć =