Jajka faszerowane
Jajka faszerowane to pyszna przekąska, którą szykujemy szczególnie w święta Wielkanocne. Te święta kojarzą nam się z jajkami serwowanymi w różnych postaciach i połączeniach smakowych. Przepisów na jajka faszerowane jest naprawdę mnóstwo. Można je nadziewać różnymi ciekawymi pastami.
Tym razem przygotowałam jajka faszerowane pieczarkami marynowanymi, ogórkiem konserwowym, cebulką a całość wzbogaciłam o odrobinę chrzanu. Wielkanoc również kojarzy nam się z chrzanem więc odrobina chrzanu do pasty, którą nadziewamy jajka, fajnie pasuje. Poniżej znajdziecie przepis na moje jajka faszerowane, które są pyszne i łatwe do zrobienia. Zapraszam!
Składniki
- 4 jajka
- 3-4 pieczarki marynowane
- 3 ogórki konserwowe
- 1/2 cebuli
- 1 gałązka świeżego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 kwaśnej łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przekroić na połówki. Wydrążyć żółtka.
- Ogórki, pieczarki marynowane oraz cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
- Do miski przełożyć żółtka, dodać śmietanę, majonez, musztardę, sok z cytryny, cukier, chrzan, posiekany koperek oraz pokrojone warzywa. Całość doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
- Przygotowaną pastą nadziać białka jajek.