Bułki z patelni na sodzie
Gdy zabraknie nam pieczywa, zawsze można samemu przygotować bułeczki w domu. Bułeczki z patelni na sodzie są bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Długo utrzymują swoją świeżość, są przepyszne nawet kolejnego dnia. Do ich przygotowania nie potrzeba nawet włączać piekarnika!
Bułki z patelni mają ciekawy smak i co najważniejsze bardzo chrupiącą skórkę. Sprawdzą się doskonale na śniadanie, kolację czy drugie śniadanie. Będą też świetnym dodatkiem np. do sałatek. Zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszne bułeczki z patelni na sodzie, które robi się w ekspresowym tempie.
PRZEPIS NA BUŁKI Z PATELNI NA SODZIE
Składniki
- 500 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Z podanych składników wyszło mi 8 bułeczek.
Przygotowanie
1. Jajko roztrzepać widelcem. Następnie dodać mąkę, sodę, mleko, cukier oraz sól.
2. Składniki dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.
3. Przygotowane ciasto odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
4. Po upływie czasu ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm i przy użyciu kubka wykrawać kółeczka.
5. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i wyłożyć na suchą patelnię część bułeczek.
6. Smażyć z obu stron po 6-8 minut, do zarumienienia.