Bułki z patelni na sodzie

bułki z patelni na sodzie

Gdy zabraknie nam pieczywa, zawsze można samemu przygotować bułeczki w domu. Bułeczki z patelni na sodzie są bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Długo utrzymują swoją świeżość, są przepyszne nawet kolejnego dnia. Do ich przygotowania nie potrzeba nawet włączać piekarnika!

Bułki z patelni mają ciekawy smak i co najważniejsze bardzo chrupiącą skórkę. Sprawdzą się doskonale na śniadanie, kolację czy drugie śniadanie. Będą też świetnym dodatkiem np. do sałatek. Zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszne bułeczki z patelni na sodzie, które robi się w ekspresowym tempie.

PRZEPIS NA BUŁKI Z PATELNI NA SODZIE

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Z podanych składników wyszło mi 8 bułeczek.

Przygotowanie

1. Jajko roztrzepać widelcem. Następnie dodać mąkę, sodę, mleko, cukier oraz sól.

2. Składniki dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.

3. Przygotowane ciasto odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

4. Po upływie czasu ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm i przy użyciu kubka wykrawać kółeczka.

5. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i wyłożyć na suchą patelnię część bułeczek.

6. Smażyć z obu stron po 6-8 minut, do zarumienienia.

Bułki z patelni na sodzie przepis
bułki z patelni

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery + 1 =