Kotleciki mielone z jajkiem na twardo

kotleciki mielone z jajkiem na twardo

Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety mielone, proponuję przygotować aromatyczne kotlety z dodatkiem farszu zapiekane w piekarniku. Smakują o wiele lepiej i są mniej tłuste od tych smażonych.

Kotleciki mielone z jajkiem na twardo sprawdzą się doskonale na rodzinny obiad. Przepis jest prosty, a samo wykonanie jest dość łatwe i nie powinno sprawić trudności nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w kuchni. Kotleciki są delikatne i bardzo soczyste. Farsz dodaje im dodatkowego aromatu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

KOTLECIKI MIELONE Z JAJKIEM NA TWARDO – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 cebulka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżka majonezu

Przygotowanie

1. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać drobno posiekaną cebulkę, łyżkę bułki tartej oraz łyżeczkę musztardy. Całość wymieszać.

2. Z mięsa uformować kotleciki i ułożyć je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Ugotowane jajka oraz żółty ser zetrzeć na tarce. Dodać majonez oraz koperek. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.

4. W ułożonych na blaszce kotletach zrobić wgłębienie i wypełnić je przygotowanym farszem.

5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45 minut.

6. Gotowe kotleciki podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

kotleciki mielone z jajkiem na twardo przepis
mielone z jajkiem na twardo



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × trzy =