Ciasto borówkowe

Ciasto borówkowe to bardzo smaczny wypiek, z dodatkiem malutkich i aromatycznych owoców. W sklepach pojawia się ich coraz więcej, więc aż grzech nic z nich nie przygotować. Ciasto z borówkami to bardzo smaczny deser, który jest łatwy w przygotowaniu, a wygląda bardzo ciekawie i elegancko.

Ciasto borówkowe składa się z kokosowego biszkopta, masy na bazie borówek, oraz masy śmietanowej. Wszystkie składniki cudownie się razem komponują borówki przełamują słodycz masy, a biszkopt uzupełnia całość.

Ciasto z borówkami można serwować na różnego rodzaju okazje, a przygotowane w tortownicy nawet na urodziny. Wygląda ono bardzo okazale i jestem pewna, że nie jedna osoba ucieszyłaby się z takiego owocowego tortu. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ciasto borówkowe. Zapraszam!

PRZEPIS NA CIASTO BORÓWKOWE

Składniki

BISZKOPT KOKOSOWY

  • 6 żółtek
  • 250 ml wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 45 g skrobi ziemniaczanej
  • 45 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

MASA JAGODOWA

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 500 g borówek
  • 5 łyżeczek żelatyny

MASA ŚMIETANOWA

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie

  • Przygotować biszkopt: Wiórki kokosowe zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na minimum godzinę, by napęczniały.
  • Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym oraz solą. Następnie dodać wiórki kokosowe, całość wymieszać.
  • Żółtka zmiksować z dodatkiem cukru na puszystą masę. Dodać do pozostałych składników, całość delikatnie wymieszać.
  • Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut, grzanie góra dół. Gotowy biszkopt odstawić do przestygnięcia.
  • Przygotować masę borówkową: Borówki umyć i osuszyć, następnie zblendowac. Dodać serek mascarpone, cukier puder, a następnie całość zmiksować na gładką masę.
  • Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, poczekać aż wystygnie i wlać do przygotowanej masy borówkowej. Krem pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do tężejącego kremu.
  • Biszkopt kokosowy pozostawić w tortownicy, wyłożyć na niego krem borówkowy, całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia kremu.
  • W międzyczasie przygotować masę śmietankową: żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą żelatynę. Gotową masę wyłożyć na krem borówkowy. Wierzch ciasta udekorować kilkoma borówkami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × pięć =