Migdałowa dama

Migdałowa dama

Migdałowa dama to szybkie i proste ciasto bez pieczenia z pyszną masą śmietanową i kajmakiem. Do przygotowania tego ciasta użyłam dwóch rodzajów herbatników, maślanych oraz kakaowych. Całe ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie. Składniki są idealnie wyważone, a masa kajmakowa nadaje mu nutki słodyczy.

Ciasto migdałowa dama to idealny deser na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju domowe imprezy, imieniny, urodziny, a nawet na święta. Będzie świetną opcją dla osób, które nie lubią piec, ponieważ ciasto migdałowa dama można przygotować bez użycia piekarnika.

Zapraszam także do wypróbowania innych przepisów na ciasta bez pieczenia, które znajdziecie na blogu.

PRZEPIS NA CIASTO MIGDAŁOWA DAMA

Składniki

  • 12 herbatników maślanych
  • 24 herbatniki kakaowe
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 1 szklanka migdałów

Wykonanie

  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na spodzie blaszki układamy herbatniki maślane.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy serek mascarpone.
  • Na herbatniki wykładamy połowę przygotowanej masy śmietanowej.
  • Na masie układamy warstwę herbatników kakaowych, a na nich rozprowadzamy masę kajmakową.
  • Na masie kajmakowej układamy kolejną warstwę herbatników kakaowych, a na nich wykładamy pozostałą część masy.
  • Wierzch ciasta posypujemy prażonymi migdałami.
ciasto migdałowa dama
przepis na ciasto migdałowa dama
 migdałowa dama przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewięć − osiem =