Najlepszy schab pieczony

Najlepszy schab pieczony

Schab pieczony to wspaniałe danie, które w łatwy sposób można przygotować w domu. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, każdy go uwielbia. Można go serwować na ciepło jako danie obiadowe, ale także na kanapki.

Ważne jest to, aby mięso po upieczeniu było idealnie soczyste, mięciutkie i kruche. Schab pieczony z przepisu, który zaprezentuję Wam poniżej, właśnie taki wychodzi. Jest naprawdę pyszny! Idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy na niedzielny obiadek. Zapraszam na przepis.

NAJLEPSZY SCHAB PIECZONY – PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz
  • szczypta chilli
  • 60 ml zimnej wody
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie

  • Schab myjemy pod bieszącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. 
  • Marynata: Do miseczki przekładamy przyprawy: majeranek, paprykę słodką, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chilli oraz oliwę. Całość mieszamy do połączenia. 
  • Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Następnie przekładamy je do pojemnika, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. 
  • Około godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. 
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy mięso z każdej strony. 
  • Schab przekładamy do rękawa foliowego, zawiązujemy i przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 1 godzinę, grzanie góra-dół. 
  • Po upieczeniu rozcinamy rękaw i odstawiamy mięso na około 10 minut, by odpoczęło. Następnie kroimy na porcje. 
  • Na bazie wywaru powstałego podczas pieczenia mięsa można przygotować sos. W tym celu wywar przelewamy do rondelka. Łyżkę mąki mieszamy z 60 ml wody i wlewamy do wywaru. Całość podgrzewamy, do zgęstnienia, mieszając. 
Najlepszy schab pieczony
Najlepszy schab pieczony

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × pięć =