Faszerowane bułeczki z patelni

faszerowane bułeczki z patelni

Faszerowane bułeczki z patelni to idealnie rozwiązanie dla tych, którzy chcą przygotować na szybko pyszne pieczywo, ale nie mają dostępu do piekarnika. A nawet jeśli jesteście posiadaczami piekarnika, to i tak warto wypróbować te bułki z patelni, bo mają inny, ciekawy smak.

Bułeczki z patelni są bardzo proste w przygotowaniu i pyszne. Dodatek mięsnego farszu sprawia, że są pożywne i syte. Doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska w ciągu dnia. Jak zrobić bułki na patelni? Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA FASZEROWANE BUŁECZKI Z PATELNI

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna – 500 g
  • świeże drożdże – 50 g
  • kefir lub maślanka – 150 ml
  • mleko – 125 ml
  • masło – 50 g
  • szczypta soli i cukru

Farsz:

  • mięso mielone – 400 g
  • ser żółty – 200 g
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • kukurydza – 1/2 puszki
  • cebula – 1 sztuka
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego

Przygotowanie

  • Mleko podgrzać i odrobinę przelać do osobnej szklanki. Dodać do niego pokruszone drożdże i całość wymieszać. Do pozostałego mleka dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia się masła.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone drożdże, mleko z masłem, maślankę, szczyptę soli oraz cukru. Całość wymieszać do połączenia składników i wyrobić ciasto.
  • Gotowe odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
  • W tym czasie przygotować farsz. Mięso mielone przełożyć na patelnię, przyprawić przyprawą do mięsa, solą oraz pieprzem. Smażyć na odrobinie oleju do zarumienienia.
  • Kukurydze odsączyć z zalewy, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce.
  • Do duszącego się mięsa mielonego dodać kukurydzę, paprykę i cebulkę. Dusić jeszcze przez kilka minut, a następnie dodać ketchup.
  • Farsz przełożyć do miski, dodać starty ser i całość wymieszać.

Faszerowane bułeczki z patelni – wykonanie

  • CIasto podzielić na równej wielkości kawałki. U mnie wyszło 8 bułeczek.
  • Każdy kawałek ciasta spłaszczyć na placek. Na środek wyłożyć porcję farszu, a następnie zwinąć w kuleczkę jak pączki.
  • Bułeczki ułożyć na blacie łączeniem do dołu i delikatnie spłaszczyć.
  • Przygotowane bułeczki przełożyć na rozgrzaną patelnię łączeniem do dołu i smażyć na suchej patelni przez około 6-7 minut z każdej strony, na średniej mocy palnika, pod przykryciem.
  • Gotowe bułeczki podawać z dodatkiem ulubionego sosu lub ketchupu.
faszerowane bułeczki z patelni przepis
bułeczki z patelni

Jeśli macie ochotę na pieczywo bez nadzienia to polecamy wypróbować nasz przepis na chlebki z patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 + 5 =