Schab z pieczarkami i cebulą z piekarnika

Schab z pieczarkami i cebulą z piekarnika

Schab z pieczarkami z piekarnika to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie, które pokocha każdy z Was. Mięso jest bardzo soczyste, mięciutkie i delikatne a dodatek pieczarek i cebuli dodatkowo podkreśla jego smak. 

Schab z pieczarkami i cebulą z piekarnika to danie, które można zaserwować na rodzinny obiad, czy święta. W towarzystwie ziemniaków i surówki smakuje obłędnie! Fajnie sprawdzi się surówka z pekinki , która idealnie pasuje do tego dania. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny schab z pieczarkami i cebulą z piekarnika. Na pewno będziecie zachwycani jego smakiem.

SCHAB Z PIECZARKAMI I CEBULĄ Z PIEKARNIKA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 150 ml wody
  • papryka słodka
  • mąka
  • olej
  • sól pieprz

Wykonanie

  • Schab kroimy na plastry, każdy z nich posypujemy solą, pieprze, papryką słodką, z obu stron, a następnie wcieramy przyprawy. Mięso przekładamy do pojemnika, zamykamy i odstawiamy na chwilę do lodówki, najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Kawałki schabu kolejno obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron.
  • Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę mięsa, a na nim układamy połowę cebuli, następnie znów mięso, cebula a na wierzch wykładamy pieczarki.
  • Do 150 ml wody dodajemy ketchup, cukier, sos sojowy, ocet, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość mieszamy i wlewamy do naczynia.
  • Całość przykrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1,5 h w 200 stopniach, grzanie góra-dół.
Schab z pieczarkami i cebulą z piekarnika przepis
Przepis na schab z pieczarkami i cebulą z piekarnika
Schab z pieczarkami i cebulą z piekarnika

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

“Komentarz do Schab z pieczarkami i cebulą z piekarnika”

  1. po co cukier ? ja dałam pół płaskiej łyżki ale następnym razem planuję zupełnie pominąć .po wyciągnięciu z piekarnika dogęściłam sos śmietaną z odrobiną mąki .mięsko wyszło mięciutkie i bardzo smaczne .drobna literówka, w składnikach 150 ml a w opisie 125 ml wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − trzy =