Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasta owocowe, szczególnie to z rabarbarem kojarzą nam się z latem i piękną pogodą. Zazwyczaj w okresie wakacyjnym takie ciasta w naszych domach pojawiają się najczęściej. Chociażby dlatego, że mamy dostęp do świeżych owoców, które aż proszą się o to, by upiec z nich pyszne ciasto.

Ciasto z rabarbarem to jeden z najbardziej popularnych wypieków w sezonie letnim. W naszym domu również pojawia się bardzo często. Zazwyczaj korzystam z tego przepisu, ponieważ to ciasto rabarbarowe smakuje nam najbardziej. Proste, smaczne, bez żadnych udoskonaleń. Takie ciasta moim zdaniem są najlepsze.

Poniżej znajdziecie przepis na domowe ciasto z rabarbarem, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Smacznego!

PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM

Składniki

Blaszka 24×36 cm

Masa rabarbarowa

  • 1 kg rabarbaru
  • 2 szklanki cukru
  • 3 budynie waniliowe

Ciasto kruche

  • 60 g cukru
  • 4 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 400 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru wanilinowego

Biszkopt

  • 4 białka (które pozostały z ciasta)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

  • Rabarbar obieramy i kroimy w paski. Zasypujemy cukrem, mieszamy. Pozostawiamy na całą noc.
  • Sok, który puścił rabarbar przelewamy do garnka. Dolewamy wody, tak by łącznie z sokiem rabarbarowym uzyskać 1l. Na bazie powstałego płynu robimy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy budyń łączymy z rabarbarem.
  • Z podanych składników ugniatamy kruche ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na dnie blachy. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.
  • Masę rabarbarową wylewamy na spód.
  • Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier. Kolejno dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę biszkoptową wylewamy do blaszki na masę rabarbarową.
  • Z lodówki wyjmujemy pozostałe ciasto. Wykładamy na wierzch tworząc kruszonkę.
  • Pieczemy 65-75 minut w 180 stopniach.
domowe ciasto z rabarbarem
rabarbarowiec
ciasto rabarbarowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *