Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasta owocowe, szczególnie to z rabarbarem kojarzą nam się z latem i piękną pogodą. Zazwyczaj w okresie wakacyjnym takie ciasta w naszych domach pojawiają się najczęściej. Chociażby dlatego, że mamy dostęp do świeżych owoców, które aż proszą się o to, by upiec z nich pyszne ciasto.

Ciasto z rabarbarem to jeden z najbardziej popularnych wypieków w sezonie letnim. W naszym domu również pojawia się bardzo często. Zazwyczaj korzystam z tego przepisu, ponieważ to ciasto rabarbarowe smakuje nam najbardziej. Proste, smaczne, bez żadnych udoskonaleń. Takie ciasta moim zdaniem są najlepsze.

Poniżej znajdziecie przepis na domowe ciasto z rabarbarem, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Smacznego!

PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM

Składniki

Blaszka 24×36 cm

Masa rabarbarowa

  • 1 kg rabarbaru
  • 2 szklanki cukru
  • 3 budynie waniliowe

Ciasto kruche

  • 60 g cukru
  • 4 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 400 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru wanilinowego

Biszkopt

  • 4 białka (które pozostały z ciasta)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

  • Rabarbar obieramy i kroimy w paski. Zasypujemy cukrem, mieszamy. Pozostawiamy na całą noc.
  • Sok, który puścił rabarbar przelewamy do garnka. Dolewamy wody, tak by łącznie z sokiem rabarbarowym uzyskać 1l. Na bazie powstałego płynu robimy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy budyń łączymy z rabarbarem.
  • Z podanych składników ugniatamy kruche ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na dnie blachy. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.
  • Masę rabarbarową wylewamy na spód.
  • Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier. Kolejno dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę biszkoptową wylewamy do blaszki na masę rabarbarową.
  • Z lodówki wyjmujemy pozostałe ciasto. Wykładamy na wierzch tworząc kruszonkę.
  • Pieczemy 65-75 minut w 180 stopniach.
domowe ciasto z rabarbarem
rabarbarowiec
ciasto rabarbarowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 26

“Komentarz do Ciasto z rabarbarem”

  1. Gdy trafiłem na ten przepis to wiedziałem, że będzie to coś niesamowitego. Efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Nie tylko moje. Każdy kto otrzymał porcję do konsumpcji po pierwszym gryzie robił wielkie oczy. Pycha !!! Gratuluję pomysłu. Przepis zapisany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × cztery =