Faszerowane bułeczki z patelni
Faszerowane bułeczki z patelni to idealnie rozwiązanie dla tych, którzy chcą przygotować na szybko pyszne pieczywo, ale nie mają dostępu do piekarnika. A nawet jeśli jesteście posiadaczami piekarnika, to i tak warto wypróbować te bułki z patelni, bo mają inny, ciekawy smak.
Bułeczki z patelni są bardzo proste w przygotowaniu i pyszne. Dodatek mięsnego farszu sprawia, że są pożywne i syte. Doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska w ciągu dnia. Jak zrobić bułki na patelni? Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA FASZEROWANE BUŁECZKI Z PATELNI
Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna – 500 g
- świeże drożdże – 50 g
- kefir lub maślanka – 150 ml
- mleko – 125 ml
- masło – 50 g
- szczypta soli i cukru
Farsz:
- mięso mielone – 400 g
- ser żółty – 200 g
- papryka czerwona – 1 sztuka
- kukurydza – 1/2 puszki
- cebula – 1 sztuka
- 4 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
Przygotowanie
- Mleko podgrzać i odrobinę przelać do osobnej szklanki. Dodać do niego pokruszone drożdże i całość wymieszać. Do pozostałego mleka dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia się masła.
- Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone drożdże, mleko z masłem, maślankę, szczyptę soli oraz cukru. Całość wymieszać do połączenia składników i wyrobić ciasto.
- Gotowe odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
- W tym czasie przygotować farsz. Mięso mielone przełożyć na patelnię, przyprawić przyprawą do mięsa, solą oraz pieprzem. Smażyć na odrobinie oleju do zarumienienia.
- Kukurydze odsączyć z zalewy, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę.
- Ser żółty zetrzeć na tarce.
- Do duszącego się mięsa mielonego dodać kukurydzę, paprykę i cebulkę. Dusić jeszcze przez kilka minut, a następnie dodać ketchup.
- Farsz przełożyć do miski, dodać starty ser i całość wymieszać.
Faszerowane bułeczki z patelni – wykonanie
- CIasto podzielić na równej wielkości kawałki. U mnie wyszło 8 bułeczek.
- Każdy kawałek ciasta spłaszczyć na placek. Na środek wyłożyć porcję farszu, a następnie zwinąć w kuleczkę jak pączki.
- Bułeczki ułożyć na blacie łączeniem do dołu i delikatnie spłaszczyć.
- Przygotowane bułeczki przełożyć na rozgrzaną patelnię łączeniem do dołu i smażyć na suchej patelni przez około 6-7 minut z każdej strony, na średniej mocy palnika, pod przykryciem.
- Gotowe bułeczki podawać z dodatkiem ulubionego sosu lub ketchupu.
Jeśli macie ochotę na pieczywo bez nadzienia to polecamy wypróbować nasz przepis na chlebki z patelni.