Tortowa zapiekanka z tortilli

Tortowa zapiekanka z tortilli

Tortowa zapiekanka z tortilli to pomysł na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Zapiekanka smakuje wyśmienicie, a do tego wygląda bardzo efektownie. Nikt jej się nie oprze.

Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Do tego jest pożywne i syte. Zaskocz swoich domowników i przygotuj im tortową zapiekankę z tortilli już dziś!

TORTOWA ZAPIEKANKA Z TORTILLI – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 6 tortilli (wielkość tortilli zależy od średnicy tortownicy)
  • 250 g sera żółtego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula czerwona
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Na patelnię przełożyć mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą papryki słodkiej. Smażyć do zarumienienia mięsa i na koniec dodać ketchup.

2. Na osobnej patelni zeszklić cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć wszystko razem około 5 minut. Po upływie czasu całość przełożyć na patelnię z mięsem.

3. Kolejno na patelnię dodać odsączoną fasolę oraz kukurydzę i całość wymieszać.

4. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, ranty lekko natłuścić.

5. Na spód położyć 2 tortille, a na nie wyłożyć 1/2 przygotowanego farszu i posypać 1/3 sera żółtego.

6. Na farszu ułożyć kolejne 2 tortille, a na nie kolejną porcję farszu, ser i całość przykryć ostatnimi 2 tortillami.

7. Wierzch tortilli posypać pozostałym serem żółtym.

8. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut.

9. Aby zapiekanka tortowa dobrze się kroiła powinna postać około 15 minut po wyjęciu z piekarnika.

Tortowa zapiekanka przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × dwa =