Domowy kapsalon
Kapsalon to holenderski fast food, który wygląda i smakuje wyśmienicie. Idealnie nadaje się na rodzinny obiad, lub kolację. Sprawdzi się również na imprezach w gronie znajomych.
Kapsalon składa się z frytek, soczystego mięsa, rozpływającego się sera i kolorowej sałatki. Całość polana jest sosem czosnkowym i ketchupem. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a jego smak zachwyci gości i Twoją rodzinę.
Kapsalon – jak zrobić? Poniżej mam dla was prosty przepis na kapsalon, który łatwo wykonać w domowych warunkach.
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka ok. 500g
- 500 g frytek
- 150 g sera żółtego
- 1/2 małej puszki kukurydzy
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 mały por
- 1 ogórek świeży
- garść pomidorków koktajlowych
- przyprawa gyros
- papryka słodka
Sos czosnkowy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- ketchup
Przygotowanie
1. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do gyrosa, papryką słodką i usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor.
2. Frytki rozłożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i upiec, lub usmażyć zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Można również przygotować własne frytki.
3. W czasie smażenia frytek przygotować pozostałe składniki. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół, a pora w półkrążki. Obranego ogórka pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ser żółty zetrzeć na tarce.
4. Przygotować sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
5. Piekarnik ustawić na 200 stopni z funkcją termoobiegu.
6. Na spód naczynia wyłożyć frytki, a na nich usmażonego kurczaka. Mięso posypać startym na tarce żółtym serem.
7. Naczynie z frytkami, kurczakiem i serem umieścić w piekarniku i piec do momentu roztopienia sera. Około 10 minut.
8. Po tym czasie wyciągnąć naczynie z piekarnika i polać ser ketchupem.
9. Następnie wyłożyć mix sałat, na sałatę pokrojone pomidorki, ogórka, kukurydzę i pora.
10. Wierzch polać przygotowanym sosem czosnkowym oraz ketchupem.