Brzoskwiniowa pychotka

brzoskwiniowa pychotka

Brzoskwiniowa pychotka to przepyszne ciasto z musem brzoskwiniowym, które ucieszy każde podniebienie. Ciasto jest lekkie i delikatne, a sam przepis niezwykle prosty.

Ciasto brzoskwiniowa pychotka to wypiek uniwersalny, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję – zarówno na imprezę, jak i do popołudniowej kawy. Zamiast brzoskwiń możecie użyć także innych owoców np.: truskawek czy malin. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu na ciasto z musem brzoskwiniowym, które oczaruje kazdego łasucha.

PRZEPIS NA CIASTO BRZOSKWINIOWA PYCHOTKA

Składniki

Biszkopt

  • mąka – 4 łyżki
  • jajka – 4 sztuki
  • cukier – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa serowa

  • ser twarogowy – 800g
  • śmietana kremówka – 400ml
  • cukier – 3/4 szklanki
  • galaretka przeźroczysta – 2 opakowania
  • woda – 500ml

Mus brzoskwiniowy

  • brzoskwinie – 1 duża puszka
  • galaretka brzoskwiniowa – 2 opakowania
  • 0,5 l soku z brzoskwiń z puszki (jeśli będzie mniej dolać wody)
  • żelatyna – 2 łyżki

Przygotowanie

  • Biszkopt

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Gdy białka będą już puszyste, dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Ubijamy do momentu aż masa będzie sztywna.

Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Formę 22×33 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy ok. 20 minut.

  • Masa serowa

Galaretki rozpuszczamy w 500 wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie stopniowo dodajemy ser i miksujemy. Pod koniec dodajemy przestygniętą galaretkę.

Masę serową wykładamy na przestygnięty biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

  • Mus brzoskwiniowy

Galaretki brzoskwiniowe z dodatkiem żelatyny rozpuszczamy w 500 ml gorącego soku brzoskwiniowego. Odstawiamy do przestygnięcia.

Brzoskwinie blendujemy na mus, następnie dodajemy je do tężejącej galaretki. Mieszamy.

Mus brzoskwiniowy wylewamy na masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż mus stężeje.

ciasto z musem brzoskwiniowym
przepis na ciasto z musem brzoskwiniowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *