Domowy kapsalon

kapsalon

Kapsalon to holenderski fast food, który wygląda i smakuje wyśmienicie. Idealnie nadaje się na rodzinny obiad, lub kolację. Sprawdzi się również na imprezach w gronie znajomych.

Kapsalon składa się z frytek, soczystego mięsa, rozpływającego się sera i kolorowej sałatki. Całość polana jest sosem czosnkowym i ketchupem. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a jego smak zachwyci gości i Twoją rodzinę.

Kapsalon – jak zrobić? Poniżej mam dla was prosty przepis na kapsalon, który łatwo wykonać w domowych warunkach.

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka ok. 500g
  • 500 g frytek
  • 150 g sera żółtego
  • 1/2 małej puszki kukurydzy
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 1 mały por
  • 1 ogórek świeży
  • garść pomidorków koktajlowych
  • przyprawa gyros
  • papryka słodka

Sos czosnkowy

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • ketchup

Przygotowanie

1. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do gyrosa, papryką słodką i usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor.

2. Frytki rozłożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i upiec, lub usmażyć zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Można również przygotować własne frytki.

3. W czasie smażenia frytek przygotować pozostałe składniki. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół, a pora w półkrążki. Obranego ogórka pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ser żółty zetrzeć na tarce.

4. Przygotować sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.

5. Piekarnik ustawić na 200 stopni z funkcją termoobiegu.

6. Na spód naczynia wyłożyć frytki, a na nich usmażonego kurczaka. Mięso posypać startym na tarce żółtym serem.

7. Naczynie z frytkami, kurczakiem i serem umieścić w piekarniku i piec do momentu roztopienia sera. Około 10 minut.

8. Po tym czasie wyciągnąć naczynie z piekarnika i polać ser ketchupem.

9. Następnie wyłożyć mix sałat, na sałatę pokrojone pomidorki, ogórka, kukurydzę i pora.

10. Wierzch polać przygotowanym sosem czosnkowym oraz ketchupem.

domowy kapsalon
przepis na kapsalon

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

szesnaście − 4 =