Domowe spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara to bardzo szybkie w przygotowaniu danie, wywodzące się z kuchni włoskiej. To nic innego jak makaron z pysznym sosem z dodatkiem jajek i parmezanu.
Całe danie można przygotować w dosłownie 15 minut, dzięki czemu w bardzo szybki i łatwy sposób można zjeść coś pysznego i ciepłego. Warto w swoim menu posiadać takie szybkie dania obiadowe, ponieważ nie zawsze mamy czas na przygotowanie bardziej pracochłonnych posiłków.
Poniżej zaprezentuję Wam szybki i łatwy przepis na pyszne spaghetti carbonara. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA DOMOWE SPAGHETTI CARBONARA
Składniki
- 100 g makaronu
- 2 żółtka
- 80 g boczku
- 30 g parmezanu
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Boczek kroimy, smażymy aż się zarumieni.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Parmezan ścieramy na wiórki.
- Żółtka umieszczamy w misce razem z ½ parmezanu i przyprawami.
- Makaron odcedzamy i od razu umieszczamy w miseczce z żółtkami, mieszamy. Temperatura makaronu zredukuje sos. Podajemy z przygotowanym wcześniej boczkiem i pozostałym parmezanem.