Bułeczki z budyniem i truskawkami

Bułeczki z budyniem i truskawkami

Miękkie, puszyste bułeczki ze świeżymi, soczystymi truskawkami, budyniem i kruszonką. Takie drożdżówki to doskonała przekąska na pierwsze, czy drugie śniadanie, lub kolację.

Przepis na domowe bułeczki z budyniem i truskawkami nie jest skomplikowany i każdy powinien sobie z nim poradzić. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i wszystko się uda. Bułeczki z tego przepisu są naprawdę przepyszne, pięknie pachną i ładnie wyglądają. Zamiast truskawek można użyć również innych owoców np. malin czy borówek.

BUŁECZKI Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI PRZEPIS

Składniki na ok. 10 sztuk:

Ciasto

  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 10 truskawek
  • 1 opakowaniu budynku śmietankowego

Kruszonka

  • 20 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

  • Do miski wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wlać ciepłe mleko i wymieszać do połączenia. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
  • Do większej miski wsypać resztę mąki, sól i cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie na środku i wlać rozczyn. Całość wymieszać łyżką, a następnie dodać jajko i dalej mieszać do połączenia.
  • Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dłońmi lub mikserem przez ok. 10 minut. Po tym czasie, ciągle wyrabiając, stopniowo wlać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze przez ok. 5 minut.
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • W tym czasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawić do przestygnięcia.
  • Truskawki umyć, osuszyć i oczyścić z szypułek.
  • Kruszonka: Do miski przełożyć mąkę, cukier puder i zimne masło. Składniki zagnieść ręką, aż do powstania kruszonki.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki np. kubkiem.
  • Krążki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
  • W każdym placuszku zrobić lekkie wgłębienie. Następnie nałożyć porcję budyniu i ułożyć pokrojone truskawki. Na koniec posypać kruszonką.
  • Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Drożdżówki z budyniem i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.