Ciasto Hukzulka

Ciasto Hukzulka

Ciasto hukzulka czy też hucułka to fenomenalne ciasto o cudownym smaku. Na pierwszy rzut oka wielu osobom może wydawać się skomplikowane i pracochłonne, lecz nic bardziej mylnego. Kiedy zaczniecie je robić, przekonacie się sami, że wcale nie jest trudne i robi się je naprawdę szybko.

Ciasto hukzulka to bardzo smaczne i eleganckie ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Kruche blaty z bezą, dżemem i orzechami przełożone są maślanym kremem z dodatkiem masy kajmakowej. Całość smakuje obłędnie! Ciasto hukzulka to jedno z najsmaczniejszych ciast, które polecam Wam na święta i inne okazje. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO HUKZULKA

Składniki

CIASTO KRUCHE

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 200 g masła

DODATKOWO

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 6 białek
  • 1 kisiel malinowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Wykonanie

  • Mąkę cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka oraz masło w temperaturze pokojowej przekładamy do miski. Zagniatamy za pomocą robota lub ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej z nich odcinamy około 1/4 i wstawiamy do zamrażarki.
  • Dwie blaszki o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i obsypujemy mąką. Wykładamy na nie ciasto, każdą kulkę na osobną blaszkę. Można wcześniej nieco rozwałkować ciasto, by lepiej się wykładało na blaszki. Obie blaszki odstawiamy do lodówki na około 15 minut.
  • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo wsypujemy cukier. Pod koniec wsypujemy proszek kisielu malinowego, miskujemy do połączenia składników.
  • Obie blaszki wyjmujemy z lodówki, smarujemy dżemem porzeczkowym i posypujemy posiekanymi orzechami. Kolejno wykładamy ubite z kisielem białka. Następnie ścieramy na tarce wstawione do zamrażarki ciasto i wykładamy je na białka.
  • Oba ciasta wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
  • Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Ciągle ubijając, partiami dodajemy masę kajmakową. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
  • Na jeden przestygnięty blat ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy drugim blatem. Ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.
Ciasto Hukzulka
Ciasto Hukzulka
Ciasto Hukzulka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście + czternaście =