Domowe mięso do kebaba
Dziś mam dla Was prosty przepis na domowy kebab z kurczaka pieczony w piekarniku. Tak przygotowane mięso jest niezwykle aromatyczne (a to za sprawą idealnie dobranych przypraw), mięciutkie i delikatne. Danie doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację. Zamiast piersi z kurczaka można również wykorzystać mięso z udek kurczaka. Będzie równie pyszne i soczyste. Zobacz jak przygotować pyszne, domowe mięso do kebaba!
DOMOWE MIĘSO DO KEBABA PRZEPIS
Składniki
- ok. 1 kg piersi z kurczaka
- 4 patyczki do szaszłyków
- 1 większy ziemniak
Marynata
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczka chilli
Przygotowanie
1. Piersi z kurczaka dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kotlety. Każdy z nich rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa.
2. Do miski przełożyć wszystkie składniki na marynatę i wymieszać.
3. Następnie marynatą natrzeć dokładnie kawałki kurczaka.
4. Ziemniaka przekroić na pół. Do jednej części wbić patyczki do szaszłyków.
5. Na patyczki nabijać obtoczone w marynacie mięso by powstała wieża.
6. Następnie całość owinąć ciasno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, by mięso przeszło przyprawami.
7. Po tym czasie mięso rozwinąć z foli, przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika na dolną półkę.
8. Piekarnik rozgrzać z mięsem w środku do temperatury 180 stopni. Całość zapiekać przez ok. 100-120 minut, funkcja grzania góra-dół.
9. Po upieczeniu mięso pozostawić w piekarniku na 5-10 minut, by odpoczęło.
10. Gotowego kebaba pokroić ostrym nożem na paseczki i podawać w bułce lub tortilli z warzywami lub z frytkami.