Czekoladowe ciasto z truskawkami
Ciasto czekoladowe z dodatkiem puszystego i delikatnego kremu oraz pysznych truskawek. Całość idealnie do siebie pasuje i tworzy pyszny deser z truskawkami, któremu ciężko się oprzeć.
Ciasto z truskawkami, które przygotowałam, nie jest przesłodzone, ani ciężkie. Składa się z delikatnego biszkopta z dodatkiem budyniu czekoladowego, puszystej masy na bazie śmietanki kremówki i dużej ilości truskawek. Całość smakuje obłędnie! Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
CZEKOLADOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 4 jaja rozmiar M
- 1 budyń czekoladowy
- ¼ szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mąki
Masa z truskawkami
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
- 500 g truskawek
Wykonanie
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania szklistej masy. Kolejno stopniowo dodawać żółtka, miksując na małych obrotach.
- Mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Przełożyć do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do blachy (24×24), wyścielonej papierem do pieczenia. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku do 170 stopniach i piec przez 25 minut, grzanie góra-dół. Przestygnięty biszkopt przekroić na pół. Górną część poszarpać na kawałeczki.
- Truskawki umyć, usunąć ogonki.
- Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia.
- Przestudzoną żelatynę cienką strużką wlewać do śmietanki, wymieszać do połączenia składników.
- Pół masy rozsmarować na biszkopcie. Umieścić na niej truskawki, docisnąć je do masy. Przykryć drugą częścią masy. Posypać poszarpanym biszkoptem.
a kiedy dodaje się budyń?
Proszek budyniowy mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia – patrz pkt 2