Czekoladowe ciasto z masą serową
Pyszne ciasto czekoladowe z masą serową, które nie jest niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Składniki niezbędne do jego przygotowania zakupicie w każdy sklepie. Dodatkowo ciasto jest bardzo szybkie do zrobienia, a po upieczeniu gotowe do jedzenia.
Zapraszam wszystkich miłośników prostych i szybkich przepisów na pyszne ciasto czekoladowe z masą serową. Pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję!
PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ SEROWĄ
Składniki
CIASTO
- 5 jajek rozmiar L
- 180 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 120 ml oleju
- 120 ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 500 g dobrej jakości sera z wiaderka
- 120 g cukru
- 1 opakowaniu budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
POLEWA
- 100 g masła
- 120 g cukru pudru
- 50 g kakao
DODATKOWO
- prażone migdały do dekoracji
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, ubijając do uzyskania szklistej i puszystej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Kolejno cienki strumieniem wlewamy olej naprzemiennie z wodą.
- Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
- Ser z wiaderka miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem budyniowym. Wykładamy do formy za pomocą łyżki.
- Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut, grzanie góra-dół.
- Polewa: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier puder oraz kakao. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wykładamy na przestygnięte ciasto i dekorujemy prażonymi migdałami.