Ciasto orzechowe z kremem

Ciasto orzechowe

Pyszne ciasto orzechowe z delikatnym kremem śmietankowym, przełamane dżemem porzeczkowym. Zapraszam na rewelacyjny wypiek orzechowy, który idealnie sprawdzi się podczas świąt czy spotkań rodzinnych. 

Przepis na ciasto orzechowe jest bardzo prosty, a samo jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Składa się z prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni jego smakiem. Zapraszam na przepis!

CIASTO ORZECHOWE – PRZEPIS

BISZKOPT

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

WKŁADKA ORZECHOWA

  • 200 g orzechów włoskich
  • 160 g cukru
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki 
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 g czekolady deserowej
  • 60 ml śmietanki kremówki

DODATKOWO

  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego

Wykonanie

  • Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do połączenia składników. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.
  • Wkładka orzechowa: Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, dodajemy posiekane orzechy i mieszamy. Całość wsypujemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 50 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej łączmy ze sobą śmietankę kremówkę oraz połamaną w kostki czekoladę.
  • Pierwszy blat biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym. Na nim rozprowadzamy połowę masy śmietankowej i przykrywamy wkładką orzechową. Na niej rozprowadzamy pozostałą masę i przykrywamy biszkoptem. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową.
Ciasto orzechowe przepis
Ciasto orzechowe na święta

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − 15 =