Ciasto czekoladowe z lukrem

Ciasto czekoladowe z lukrem

Ekspresowe i przepyszne ciasto czekoladowe z lukrem to wypiek, który doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Można go upiec na święta, ważne uroczystości czy po prostu, kiedy najdzie nas ochota na słodkie. Przepis na ciasto czekoladowe z lukrem jest bardzo łatwy i szybki. Każdy bez wyjątku poradzi sobie z jego przygotowaniem.

CIASTO CZEKOLADOWE Z LUKREM PRZEPIS

Składniki

Ciasto

  • 160 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych

Lukier

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać.

2. Następnie dodać jajka, olej, wodę gazowaną, dżem z czarnej porzeczki, cukier i ponownie wymieszać do połączenia składników.

3. Keksówkę wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć przygotowaną masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia.

4. Lukier: Przesiany cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem udekorować ciasto.

Ciasto czekoladowe z lukrem przepis
ciasto z lukrem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 − osiem =