Ciasto z mini 7 Days’ami
Coś wyjątkowego dla miłośników croissantów – ciasto z mini 7 Days’ami! Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy oraz czekoladowe rogaliki to połączenie idealne. Ciasto pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje.
Przepis na ciasto z mini 7 Days’ami jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Taki wypiek doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, lub jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto jest słodkie, lekkie i mocno czekoladowe. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
CIASTO Z MINI 7 DAYS’AMI – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt:
- 120 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 40 g kakao
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka przezroczysta (75 g)
- 200 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 opakowanie rogalików 7 Days mini
Przygotowanie
1. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania szklistej piany.
2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać po jednym żółtku.
3. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i razem z kakao dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
4. Gotową masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut(funkcja góra-dół) do suchego patyczka.
6. Gotowy biszkopt odstawić do przestygnięcia, , a następnie podzielić na dwa blaty.
7. Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z mascarpone. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą galaretkę.
9. Na jeden blat biszkopta wyłożyć połowę przygotowanej masy śmietanowej. Na masie ułożyć rogaliki 7 Days mini.
10. Na rogaliki wyłożyć pozostałą cześć masy i przykryć drugim blatem ciasta.
11. Gotowe ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.