Świąteczny makowiec

Świąteczny makowiec

Prosty i sprawdzony przepis na pyszny makowiec z ciasta drożdżowego. Szybki i prosty do zrobienia, idealny na święta i nie tylko!

Świąteczny makowiec to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków. U nas co roku gości na stole i nie wyobrażam sobie świąt bez makowca. Polecam i Wam upiec w tym roku, bo jest naprawdę pyszny! Zapraszam na przepis!

ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC – PRZEPIS

Składniki

CIASTO

  • 550 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 7 g drożdży instant
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody
  • szczypta soli

MASA MAKOWA

  • 500 g mielonego maku
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 60 g rodzynek
  • 60 g orzechów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Wykonanie

  • Mak przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin. Po upływie czasu dokładnie odsączamy z nadmiaru wody.
  • Składniki na ciasto przekładamy do miski, dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Można to zrobić za pomocą dłoni lubi robota. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  • Do odciśniętego maku dodajemy żółtka, cukier, rodzynki, orzechy, oraz skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy.
  • Białko jajka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Następnie umieszczamy na każdym z nich po połowie masy makowej i dokładnie rozsmarowujemy. Zwijamy w rolady i oba makowce umieszczamy w osobnych keksówkach. Pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół.
  • Po upieczeniu makowce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do przestygnięcia.
Świąteczny makowiec
Świąteczny makowiec

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × pięć =