Ciasto Migdałek
Migdałek to proste, a zarazem efektowne i smaczne ciasto, które oczaruje wszystkich miłośników słodkości. Trzy kruche blaty ciasta z lekką bezą, wierzchni blat posypany dodatkowo migdałami a wszystko przełożone pysznym kremem.
Ciasto Migdałek to propozycja idealna na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Jeśli poszukujecie pomysłu na pyszny wypiek, który zachwyci swoim wyglądem i smakiem, to ciasto migdałek spełni wasze oczekiwania.
CIASTO MIGDAŁEK – PRZEPIS
Składniki
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek
- 200 g margaryny
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 6 białek
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
- 150 g płatków migdałowych
* szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
Przygotowanie
1. Składniki na ciasto dobrze zagniatamy i dzielmy na trzy części.
2. Każdy kawałek ciasta rozprowadzamy na blaszce (24×36) wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru pudru.
4. Następnie na każdy placek wykładamy ubitą pianę, dodatkowo na jeden z z nich na ubite białka rozsypujemy płatki migdałów.
5. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, do zarumienienia.
6. Mleko skondensowane zanurzamy całkowicie w wodzie i gotujemy na wolnym ogniu przez 4 godziny, następnie studzimy.
7. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie wlewamy mleko skondensowane i ubijamy jeszcze przez kilka minut.
8. Upieczone placki przekładamy przygotowaną masą. Na wierzch dajemy placek pokryty migdałami.