Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i proste ciasto bez pieczenia z musem truskawkowym i śmietankową pianką na herbatnikach. Lekki i orzeźwiający deser, w sam raz na letni dni. Ciasto z musem truskawkowym jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, pięknie prezentuje się na talerzu i co najważniejsze obłędnie smakuje. Gwarantuję, że oczaruje niejedno podniebienie. Polecam!

CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 48 herbatników maślanych
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 25 g żelatyny
  • mini beziki

Przygotowanie

1. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Zmiksuj na mus.

2. Mus truskawkowy przelej do rondelka i postaw na gazie. Dodaj 2 łyżki cukru i wymieszaj.

3. Następnie dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj do rozpuszczenia. Mus odstaw do przestygnięcia i lekkiego stężenia.

4. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników.

5. Na herbatniki wyłóż cienką warstwę musu truskawkowego i całość przykryj kolejną warstwą herbatników. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.

6. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.

7. Gotową masę wyłóż na ciasto. Wierzch udekoruj mini bezikami.

8. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

Ciasto z musem truskawkowym
Ciasto bez pieczenia z musem truskawkowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 + cztery =