Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i proste ciasto bez pieczenia z musem truskawkowym i śmietankową pianką na herbatnikach. Lekki i orzeźwiający deser, w sam raz na letni dni. Ciasto z musem truskawkowym jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, pięknie prezentuje się na talerzu i co najważniejsze obłędnie smakuje. Gwarantuję, że oczaruje niejedno podniebienie. Polecam!
CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- 1 kg truskawek
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 48 herbatników maślanych
- 2 łyżki cukru zwykłego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 25 g żelatyny
- mini beziki
Przygotowanie
1. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Zmiksuj na mus.
2. Mus truskawkowy przelej do rondelka i postaw na gazie. Dodaj 2 łyżki cukru i wymieszaj.
3. Następnie dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj do rozpuszczenia. Mus odstaw do przestygnięcia i lekkiego stężenia.
4. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników.
5. Na herbatniki wyłóż cienką warstwę musu truskawkowego i całość przykryj kolejną warstwą herbatników. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.
6. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.
7. Gotową masę wyłóż na ciasto. Wierzch udekoruj mini bezikami.
8. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.