Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to tradycyjne polskie danie, które każdy z nas na pewno zna. Chociaż schemat ich robienia jest zawsze taki sam, jednak w każdym domu smakują one inaczej.

Różnica tkwi w sposobie doboru składników na ciasto, a także w samym farszu. Jedni robią go z większą ilością sera inni z mniejszą, a także od doboru przypraw. Te wszystkie czynniki mają duży wpływ na końcowy smak pierogów.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne pierogi ruskie, które smakują obłędnie. Najlepsze są świeże, prosto z wody, z dodatkiem masełka. Czujecie ten zapach?

Zapraszam serdecznie na pierogi ruskie!

Przepis na pierogi ruskie

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej typu 450
  • 1/2 szklanki wody (wrzącej)
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 350 g twarogu półtłustego
  • duża cebula
  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Ciasto przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy do niej jajko, masło i szczyptę soli.

  2. Powoli wlewamy wrzącą wodę, delikatnie mieszając przy użyciu szpatułki.

  3. Kiedy mąka połączy się z wodą, zaczynamy wyrabiać ciasto rękami. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło.

  4. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek i wykrawamy z niego okręgi przy pomocy szklanki.

Farsz

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy za pomocą tłuczka. Odstawiamy do przestudzeniu.

  2. Cebule obieramy i szatkujemy, smażymy na maśle.

  3. Ser rozdrabniany przy pomocy widelca.

  4. Cebule, ser, pieprz, sól przesypujemy do ziemniaków i dokładnie tłuczemy.

  5. Na wykrojone z ciasta kułeczka nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy końce. Można uformować z nich falbankę, lub zrobić to w sposób tradycyjny.

  6. Pierogi najlepiej podawać z masełkiem i przyprawą do ziemniaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.