Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to tradycyjne polskie danie, które każdy z nas na pewno zna. Chociaż schemat ich robienia jest zawsze taki sam, jednak w każdym domu smakują one inaczej.
Różnica tkwi w sposobie doboru składników na ciasto, a także w samym farszu. Jedni robią go z większą ilością sera inni z mniejszą, a także od doboru przypraw. Te wszystkie czynniki mają duży wpływ na końcowy smak pierogów.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne pierogi ruskie, które smakują obłędnie. Najlepsze są świeże, prosto z wody, z dodatkiem masełka. Czujecie ten zapach?
Zapraszam serdecznie na pierogi ruskie!
Przepis na pierogi ruskie
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej typu 450
- 1/2 szklanki wody (wrzącej)
- 1 jajko
- łyżka masła
- szczypta soli
Składniki na farsz
- 350 g twarogu półtłustego
- duża cebula
- 350 g ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Ciasto przygotowanie
- Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy do niej jajko, masło i szczyptę soli.
- Powoli wlewamy wrzącą wodę, delikatnie mieszając przy użyciu szpatułki.
- Kiedy mąka połączy się z wodą, zaczynamy wyrabiać ciasto rękami. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło.
- Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek i wykrawamy z niego okręgi przy pomocy szklanki.
Farsz
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy za pomocą tłuczka. Odstawiamy do przestudzeniu.
- Cebule obieramy i szatkujemy, smażymy na maśle.
- Ser rozdrabniany przy pomocy widelca.
- Cebule, ser, pieprz, sól przesypujemy do ziemniaków i dokładnie tłuczemy.
- Na wykrojone z ciasta kułeczka nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy końce. Można uformować z nich falbankę, lub zrobić to w sposób tradycyjny.
- Pierogi najlepiej podawać z masełkiem i przyprawą do ziemniaków.



