Ciasto krówkowe z galaretką
Ciasto krówkowe z galaretką to pyszne ciasto bez pieczenia. Jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się na każdą okazję!
Ciasto składa się z warstwy herbatników, delikatnej masy śmietankowej, oraz słodkiej masy krówkowej. Całość wykończona jest galaretką cytrynową, która idealnie przełamuje słodki smak ciasta.
CIASTO KRÓWKOWE Z GALARETKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 1 opakowanie biszkoptów
- 24 herbatniki kakaowe
- 12 herbatników maślanych
- 200 ml mleka
- 2 galaretki cytrynowe
- 700 ml wody
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy jasne herbatniki. Na wierzch wykładamy połowę masy, rozprowadzamy po całej powierzchni i przykrywamy herbatnikami kakaowymi.
- Na herbatniki kakaowe wykładamy masę krówkową, dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników kakaowych. Na wierzch wykładamy pozostałą masę, a na niej układamy biszkopty.
- Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.
- Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia.