Ciasto krówkowe z galaretką

Ciasto krówkowe z galaretką

Ciasto krówkowe z galaretką to pyszne ciasto bez pieczenia. Jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się na każdą okazję!

Ciasto składa się z warstwy herbatników, delikatnej masy śmietankowej, oraz słodkiej masy krówkowej. Całość wykończona jest galaretką cytrynową, która idealnie przełamuje słodki smak ciasta. 

CIASTO KRÓWKOWE Z GALARETKĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 24 herbatniki kakaowe
  • 12 herbatników maślanych
  • 200 ml mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 700 ml wody

Wykonanie

  1. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.

  2. Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy jasne herbatniki. Na wierzch wykładamy połowę masy, rozprowadzamy po całej powierzchni i przykrywamy herbatnikami kakaowymi.

  3. Na herbatniki kakaowe wykładamy masę krówkową, dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników kakaowych. Na wierzch wykładamy pozostałą masę, a na niej układamy biszkopty.

  4. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.

  5. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia.
Ciasto krówkowe z galaretką przepis
przepis na ciasto krówkowe z galaretką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

czternaście − dziesięć =