Ciasto malinowa rozkosz

Ciasto malinowa rozkosz

Malinowa rozkosz to ciasto, które pokochacie już po pierwszym kęsie. Swoim wyglądem przypomina nieco malinową chmurkę, którą chyba każdy uwielbia.

Ciasto składa się z puszystego biszkopta, musu malinowego, oraz masy na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Ciasto malinowa rozkosz idealnie sprawdzi się na święta, a także inne domowe uroczystości. Jest rewelacyjne w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam na przepis!

CIASTO MALINOWA ROZKOSZ – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 160 g mąki
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA ŚMIETANKOWA

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • śmietan fix

MUS MALINOWY

  • 2 galaretki malinowe
  • 400 g malin
  • 500 ml gorącej wody

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier, całość ubijamy na szklistą masę. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Całość mieszamy do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wykładamy na blachę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Galaretki malinowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Maliny blendujemy na mus. Jeśli są to mrożone maliny, należy je wcześniej wyciągnąć z zamrażarki, by nieco odmarzły. Do przygotowanego musu dodajemy przestygniętą galaretkę, całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejący mus malinowy wykładamy na jeden płat biszkopta.
  • Do misy miksera wlewamy śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy na wysokich obrotach na puszystą masę. Pod koniec ubijania wsypujemy startą na tarce białą czekoladę oraz wsypujemy śmietan fix, mieszamy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części, w stosunku 2 do 1. Większą część masy wykładamy na mus malinowy i przykrywamy biszkoptem. Pozostałą masę wykładamy na górę ciasta. Wierzch ciasta możemy udekorować wiórkami kokosowymi lub pralinkami raffaello. 
Ciasto malinowa rozkosz przepis
Przepis na ciasto malinowa rozkosz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.