Ciasto Rozchodniaczek

Ciasto Rozchodniaczek

Ciasto Rozchodniaczek, bo tak zostało nazwane przez moją rodzinkę, to bardzo smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Można je przygotować w bardzo łatwy sposób, z prostych składników.

Ciasto jest bardzo delikatne, idealnie słodkie, wręcz rozpływa się w ustach. Nazwa ciasta wywodzi się z tego, że ciasto w ekspresowym tempie rozchodzi się z talerza. Wszystko ze względu na to, że tak świetnie smakuje. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO ROZCHODNIACZEK

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 14 biszkoptów
  • 24 herbatniki kakaowe
  • 12 herbatników maślanych
  • kakao

Wykonanie

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy za pomocą miksera na wysokich obrotach. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier puder. Pod koniec ubijania, zmniejszając obroty miksera, dodajemy stopniowo serek mascarpone.
  • Formę do pieczenia (24x24cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy herbatnikami maślanymi. Ilość herbatników zależy od wielkości herbatników, u mnie poszło ich 12 sztuk.
  • Na herbatniki wykładamy 1/2 przygotowanej masy śmietanowej, a na niej układamy herbatniki kakaowe.
  • Na herbatnikach kakaowych rozprowadzamy masę krówkową, a na niej układamy drugą warstwę herbatników kakaowych.
  • Na herbatnikach kakaowych rozprowadzamy pozostałą masę śmietanową.
  • Do miseczki przelewamy mleko. Następnie namaczamy w nim biszkopty, kolejno wykładając je na ciasto.
  • Wierzch ciasta dekorujemy kakaem.
  • Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała a herbatniki zmiękły.
Ciasto Rozchodniaczek przepis
przepis na ciasto rozchodniaczek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.