Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami

Keks z bakaliami to doskonały wypiek na święta. Ładnie i apetycznie wygląda, naładowany bakaliami wybornie smakuje i pięknie pachnie. Całość dopełnia polewą z białej czekolady, która idealnie komponuje się z keksem.

Przepis na świąteczny keks z bakaliami jest bardzo łatwy i dość szybki. Nie ma tu skomplikowanych składników, a wszystko, co potrzebne do jego przygotowania jest niedrogie i łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Jeśli szukacie pomysłu na fajne świąteczne ciasto, które zachwyci gości i rodzinę, keks z bakaliami będzie idealnym wyborem.

ŚWIĄTECZNY KEKS Z BAKALIAMI PRZEPIS

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 250 g ulubionych bakalii

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie

1. Miękkie masło, cukier oraz żółtka utrzeć na jasną i puszystą masę. 

2. Białka umieścić w osobnej misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Ubite białka przełożyć do masy jajecznej i wymieszać.

3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodać dowolne bakalie i wymieszać. Dodawać partiami do masy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

4. Keksówkę o wymiarach 30×11 cm wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć masę. 

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

6. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać ciasto.

Świąteczny keks z bakaliami przepis
Świąteczny keks

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziesięć − cztery =