Zupa gyros

Zupa gyros

Zupa gyros to bardzo smaczne danie, które musicie wypróbować. Do jej przygotowania zainspirowało mnie nic innego, jak sałatka gyros, którą chyba każdy uwielbia. Połączenie odpowiednio doprawionego mięsa, z uduszonymi warzywami i pysznym wywarem, to prawdziwa rozkosz.

Taka zupa gyrosowa to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się idealnie w chłodne dni, ponieważ jest bardzo rozgrzewająca. Zupa gyros dzięki zawartości mięsa jest bardzo sycąca, więc idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, bez potrzeby gotowania na dwa dania.

Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na zupę gyros, która z pewnością Wam posmakuje. Jest bardzo szybka, łatwa i sycąca. Zapraszam!

PRZEPIS NA ZUPĘ GYROS

Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 2 czerwone cebule
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 700 ml wody
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 ml słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa gyros

Wykonanie

  • Kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Następnie doprawiamy przyprawą do gyrosa, solą oraz pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki. Można również zamarynować kurczaka z dnia na dzień. Następnie smażymy go na odrobinie oliwy.
  • Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przekładamy na większą patelnię i dusimy na odrobinie masła. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do duszącej się cebuli wykładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
  • Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Przekładamy na patelnię z duszącymi się pieczarkami.
  • Do garnka przekładamy podsmażone mięso oraz warzywa. Dodajemy ketchup, paprykę słodką, wsypujemy kukurydze, wlewamy wodę, całość razem dusimy około 20 minut.
  • Po upływie czasu dodajemy śmietankę. Najlepiej jest do śmietanki dolać odrobinę wywaru z zupy, wymieszać i całość wlać do garnka z zupą.
  • Całość gotujemy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Zupa gyros przepis
przepis na zupę gyros
zupa gyrosowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.