Ciasto fale dunaju
Bardzo smaczne i popularne ciasto fale dunaju. Delikatne, biszkoptowe z dodatkiem jabłek i pysznym kremem śmietankowym. Jabłka zapadają się podczas pieczenia, tworząc charakterystyczne fale, stąd też nazwa ciasta.
Ciasto fale dunaju smakuje naprawdę świetnie i co najważniejsze jest łatwe do zrobienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! Poniżej w kilku krokach opisałam Was jak je przygotować.
CIASTO FALE DUNAJU – PRZEPIS
Składniki
CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
MASA ŚMIETANKOWA
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
DODATKOWO
- 4 jabłka
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodawać żółtka. Następnie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- W osobnym naczyniu ubić białka z dodatkiem szczypty soli, na puszystą masę. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i cynamon, wymieszać.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć jasną masę, wyrównać. Nas jasną masę wyłożyć ciemną a na niej obrane i pokrojone w ósemki jabłka, lekko dociskając.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 50 minut, do suchego patyczka.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą pianę. Pod koniec dodać śmietan-fix, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na przestygnięte ciasto, wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wraz ze śmietanką kremówką. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na ciasto. Całość wstawić do lodówki, by polewa zastygła.