Pieczony łosoś z koperkiem
Łosoś to pyszna i zdrowa ryba, którą zdecydowanie warto włączyć do swojego menu. Jest cennym źródłem białka, a także egzogennych aminokwasów. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadaniowych kanapek, na lunch, obiad, czy kolację.
Składniki
- filet z łososia
- sok z cytryny
- sos sojowy
- sól, pieprz
- koperek
Przygotowanie
- Fileta z łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i sprawdzamy czy nie zostało w nim ości. Dzielimy na tyle porcji, ile potrzebujemy.
- W miseczce mieszamy sok z cytryny z miodem, sosem sojowym, dodajemy sól oraz pieprz.
- Filety z łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i od strony mięsa smarujemy je marynatą i doprawiamy koperkiem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.
Pieczonego łososia możemy podać z ziemniaczkami, frytkami, ryżem lub pieczywem.