Bardzo czekoladowe brownie

brownie przepis

Brownie to przepyszny, czekoladowy deser, znany chyba na całym świecie. Charakteryzuje go ciężka, wilgotna konsystencja i bardzo aksamitny smak.

Ciasto brownie to idealna propozycja dla miłośników czekolady i nie tylko. Składa się z prostych składników, jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się jako szybki dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty.

BROWNIE PRZEPIS

Poziom trudności: łatwy | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: tortownica 18 cm

Składniki

Ciasto

  • 130 g mąki pszennej
  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 130 ml mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki rumu
  • 80 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 czubata łyżka kakao

Polewa czekoladowa

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady

Przygotowanie

Ciasto:

  • Do metalowej miski wrzucić masło, czekoladę połamaną na mniejsze kawałki oraz wlać mleko i rum. Całość podgrzać w kąpieli wodnej i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Do misy miksera wbić jajka i ubić na puszystą masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier.
  • Następnie do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Całość delikatnie przemieszać za pomocą szpatułki.
  • Kolejno do masy powoli wlewać ciepłą masę czekoladową, cały czas mieszając.
  • Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy o średnicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół.
  • Po upieczeniu ciasto pozostawić do przestygnięcia.

Polewa:

  • W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady wraz ze śmietanką. Mieszać do połączenia składników.
  • Gotową polewą polać ciasto.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia − 7 =