Naleśniki z farszem z młodej kapusty

Młoda kapusta to bardzo smaczne warzywo, które warto wykorzystać w swojej kuchni, póki sezon w pełni! Można z jej dodatkiem przygotować wiele smacznych surówek, sałatek, a także dań obiadowych.

Delikatne, odpowiednio doprawione, podsmażone na odrobinie masła naleśniki z farszem z młodej kapusty to idealny pomysł na letni, rodzinny obiad. Farsz z dodatkiem młodej kapusty, marchewki, żółtego sera i śmietanki idealnie pasuje do ciasta naleśnikowego. Całe danie wręcz rozpływa się w ustach.

Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swojego codziennego menu, naleśniki z farszem z młodej kapusty będą idealnym wyborem. Poniżej znajdziecie przepis, który jest bardzo łatwy, szybki i smaczny!

PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z FARSZEM Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki

NALEŚNIKI

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli

FARSZ

  • 500 g młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 200 g żółtego sera
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokim naczyniu, miksujemy do uzyskania leistego, gładkiego ciasta. Następnie odstawiamy je na 10 minut, by odpoczęło.
  • Po upływie czasu, na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy naleśniki.
  • Kapustę drobno siekamy, następnie przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, zasalamy i gotujemy przez ok. 10 minut, do miękkości. Następnie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.
  • Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
  • Cebulę dusimy na maśle, po chwili dodajemy marchewkę, całość dusimy jeszcze przez kilka minut.
  • Pod koniec dorzucamy odciśniętą kapustę, dusimy przez 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z gazu, dodajemy starty na tarce ser żółty, oraz śmietanę. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
  • Porcję farszu wykładamy na naleśniki, brzegi składamy do środka, a następnie zwijamy w rulonik. Tak przygotowane naleśniki obsmażamy z obu stron na odrobinie masła.

“Komentarz do Naleśniki z farszem z młodej kapusty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

szesnaście + 4 =