Kajmakowiec bez pieczenia

Kajmakowiec bez pieczenia

Kajmakowiec to rewelacyjne ciasto na herbatnikach przełożone delikatną masą śmietankową z dodatkiem kokosa oraz warstwy krakersów przełożonych masą kajmakową. Całość, gdy postoi razem odpowiedni czas w lodówce i smaki się przegryzą smakuje obłędnie!

Ciasto kajmakowiec jest bardzo łatwe w przygotowaniu i szybko się je robi. Nawet jeśli macie dwie lewe ręce do pieczenia, śmiało możecie się zabrać na przygotowania. Ciasto na pewno wyjdzie 🙂 Taki deser to idealny dodatek do ulubionej kawy, a także świetna przekąska dla gości na różnego rodzaju okazje. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWIEC BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 40 herbatników
  • 40 słonych krakersów

Wykonanie

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na wysokich obrotach z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wsypujemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy na małych obrotach, a następnie cienkim strumieniem wlewamy płynną żelatynę. Gotową masę dzielimy na 3 części.
  • Formę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Rozprowadzamy na nich 1/3 masy, na której układamy krakersy.
  • Krakersy smarujemy masą kajmakową i układamy kolejną warstwę krakersów. Następnie masa i znów herbatniki.
  • Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą część masy, którą posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Kajmakowiec bez pieczenia

Kajmakowiec bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − trzynaście =