Ciasto Dacquoise (Dakłas)
Idealny deser dla wielbicieli bardzo popularnego francuskiego tortu o nazwie Dacquoise.
Ciasto Dacquoise to bardzo uzależniający wypiek, który chyba każdy uwielbia. Przygotowane jest na kakaowym biszkopcie, przełożonym masą z dodatkiem daktyli i orzechów. Wierzch ciasta to delikatna beza, która stanowi idealne wykończenie dla tego wypieku.
Ciasto dakłas jest niesamowicie eleganckie i pięknie prezentuje się na talerzyku. Dodatkowo smakuje obłędnie! Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO DACQUOISE
Składniki
BEZA
- 4 białka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
BISZKOPT KAKAOWY
- 3 jajka rozmiar L
- 50 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 120 g masy krówkowej
- 100 g daktyli
- 100 g orzechów włoskich
Wykonanie
BEZA
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już puszysta i lśniąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Na samym końcu wsypujemy posiekane orzechy. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
- Bezę wykładamy na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia, formując ją na wymiar naszego ciasta, tj 20×30 cm. Najlepiej odrysować sobie wcześniej blaszkę na papierze i wykładać bezę. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, grzanie góra-dół. W taki sposób pieczemy bezę przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez 35 minut. Po czasie wyłączamy piekarnik i studzimy bezę w zamkniętym piekarniku. Bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej.
BISZKOPT
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 25 minut, do suchego patyczka.
MASA
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera, dodajemy serek mascarpone i ubijamy na puszysty krem. Kolejno dodajemy masę krówkowa, posiekane orzechy i daktyle, delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Na przestygnięty biszkopt wykładamy przygotowaną masę a na nią kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.