Ciasteczka francuskie z makiem

Ciasteczka francuskie z makiem

Ciasteczka francuskie z makiem to doskonały dodatek do popołudniowej kawy. Świetnie sprawdzą się również jako świąteczna przekąska, zaraz po tradycyjnych pierniczkach. Jak je przygotować? Przepis na francuskie ciasteczka z makiem jest niesamowicie prosty. Do ich wykonania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością uda Wam się zakupić w każdym sklepie. Zapraszam na przepis!

CIASTECZKA FRANCUSKIE Z MAKIEM – PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  •  300 g masy makowej
  • żółtko
  • cukier puder

Wykonanie

  1. Ciasto francuskie podzielić na paski o grubości około 6 cm. Na każdy z nich nałożyć porcję masy makowej, rozsmarować, zostawiając wolne brzegi. Każdy pasek złożyć na pół dociskając boki tak, by się zlepiły.

  2. Złożone paski podzielić na kawałki i każdy z nich ponacinać, tworząc grzebyki. Należy pamiętać, by nie nacinać do samego końca.

  3. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Delikatnie ponaginać w okrąg. Posmarować żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut do zarumienienia.

  4. Przestygnięte ciasteczka udekorować cukrem pudrem.
Ciasteczka francuskie z makiem
Przepis na ciasteczka francuskie z makiem
Ciasteczka francuskie z makiem przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 192

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście − 14 =