Ciasteczka francuskie z makiem
Ciasteczka francuskie z makiem to doskonały dodatek do popołudniowej kawy. Świetnie sprawdzą się również jako świąteczna przekąska, zaraz po tradycyjnych pierniczkach. Jak je przygotować? Przepis na francuskie ciasteczka z makiem jest niesamowicie prosty. Do ich wykonania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością uda Wam się zakupić w każdym sklepie. Zapraszam na przepis!
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z MAKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g masy makowej
- żółtko
- cukier puder
Wykonanie
- Ciasto francuskie podzielić na paski o grubości około 6 cm. Na każdy z nich nałożyć porcję masy makowej, rozsmarować, zostawiając wolne brzegi. Każdy pasek złożyć na pół dociskając boki tak, by się zlepiły.
- Złożone paski podzielić na kawałki i każdy z nich ponacinać, tworząc grzebyki. Należy pamiętać, by nie nacinać do samego końca.
- Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Delikatnie ponaginać w okrąg. Posmarować żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut do zarumienienia.
- Przestygnięte ciasteczka udekorować cukrem pudrem.